søndag den 28. juli 2013

Kikærtefrikadeller/ falafel

Halløj på en søndag hvor jeg nu har to ugers ferie WEEEE... endelig.
Men sikke en hede, der er godt lummert i hytten, så der er ikke lige den store trang ,til at lave de store udskejelser i køkkenet. Så noget let spise, ville jeg for første gang prøve at lave kikærtefrikadeller/ falafel.
Der findes mange forskellige opskrifter på det, og det jeg kom frem til minder nok mere om frikadelle end falafel, de blev ikke nær så krispie som jeg kender falafel inde fra shawarma house på strøget. Men lette og lækre.
Jeg blændede i dåse kikærter, sammen med to fed hvidløg, hakket persille, salt/peber, spidskommen, koriander, samt lidt tørret chili og tandoori krydderi. Herefter piskede jeg et æg og ca. 2spsk.mel i.

Dellerne blev stegt i rigeligt olivenolie til gyldne.... 

.... og hertil serverede jeg en blandet salat, med fetaost og oliven.

torsdag den 18. juli 2013

Kylling eller svinekød i karry

Jeg har altid været glad for karryretter, men det var ikke noget vi fik så ofte, da jeg var barn, da min far ikke brød sig særlig meget om ris. Vi fik mest gammeldags retter med kartofler og sovs. Men når det endelig fandt sted, stod jeg som en høg og fulgte nøje med i processen.
Om jeg laver kylling eller svinekød i karry, bruger jeg stort set sammen fremgangsmåde, så her viser jeg begge udgaver. 
 Til svinekød bruger jeg gerne mørbrad, renset for scener og skåret i tern. Det svitses i en gyde ved høj varme.
Til kylling bruger jeg gerne kyllingelår, da jeg bedst kan lide det. Men man kan sagtens koge fx en hel kylling.
 
 
Jeg hælder kogende vand ved så det dækker, og til sætter salt, peber, karry, en gulerod og et løg. Ønsker man lidt "bid" kan man tilsætte lidt knust tørret chili. Sommetider tilsætter jeg også en bouillonterning ( behøves ikke til kylling). Svinekød koger jeg i ca. ½ time, men kyllingekød koger jeg lidt længere 45min- 1 time, alt efter om jeg bruger fersk eller frossen. ( man kan mærke med en gaffel om kødet et mørt, hvis det er nemt at få fra benene).

Kødet tages op, og væden sies. ( kyllingen: pilles kødet fra benene)

 
 En god "klat" smør/margarine, smeltes, og karry ( efter smag.... (sørg for at anvende en god karry) jeg bruger ca. to store tsk.) svitses i fedtstoffet.
 Så tilsættes en god/stor skefuld mel, ..... og nu skal der trænes overarme, pisk meget grundigt, mens der lidt ad gangen tilsættes den væde, som kødet har kogt i.
 ...piske....piske...piske....
 Jeg tilsætter gerne en lille dåse kokosmælk, men hvis man ikke har det ( eller ikke kan lide det )  kan man i stedet bruge lidt appelsin saft (ikke for meget, kun lige for at give det lidt sødme). Bliver den lidt for stærk, kan man komme yderlige lidt mælk i.
 Det koges forsigtigt op ( pas på det ikke brænder fast i bunden!! )

.... Kyllingen tilsættes ....
 



 ....eller svinekødet.  
 
 
Serveres med ris og revet gulerødder....
 


..... eller kun ris. Til karryretter kan jeg bedst lide Jasmin ris.


søndag den 14. juli 2013

Devils on a horseback og saltede mandler

Her er to lækre snacks, man nemt selv kan lave, som en starter til en hyggelig aften med gæster, eller bare når man har lyst.
Devils on a horseback: stiftede jeg bekendtskab med gennem min veninde Karina, som fik det, da hun i sin tid var i hus, hos en familie i Australien.

Det er meget simpelt at lave. Du skal bruge svesker uden sten og bacon.
 
Jeg skærer bacon over i have, og vikler ½stk om en sveske.
 
De lægges på bagepapir, og steges i ovnen ved høj varme til baconen er sprød.
Lige når de komme ud, lægges de på lidt køkkenrulle, for at suge resten af fedstoffet.

Saltede mandler:
Ca. 2dl. vand og 3½ spsk. salt ( jeg har brugt fint salt) sættes i kog på en pande. En pose mandler(200g) kommes på og koges ind til vandet er næsten væk. 
Resten af vandet sigtes fra og de kommes herefter på en bageplade med bagepapir, og sætte i ovnen i ca. 20 min ved ca. 120 grader (varmluft). Vend mandlerne et par gange undervejs.
 
 

Mandlerne vil virke lidt bløde i starten, men når de køler lidt bliver de sprøde.
....Og har man lavet for mange kan de sagtes gemmes i et glas.

lørdag den 13. juli 2013

Stikkelsbær sylt

Sidste weekend fik jeg nogle stikkelsbær af en veninde, og jeg ville prøve at lave sylt af det.
Der var ca. 400g

...så jeg brugte 2dl. sukker, en lille smule vand ( meget lidt eller ikke noget), kornene af ½ stang vanilje (kogte stangen med), ½tesk. kanel og saft fra ½ citron ( vil prøve også at komme skallen i næste gang)

Det hele koges godt ind, under svag varme, ca. 20-30min.Tag herefter vanilje stangen op.

Jeg valgte at give det en tur  med stavblænderen. Da jeg syntes den var lidt for tynd ( man kan derfor godt undlade at komme vand ved), kom jeg en tsk. Melatin ( blandet med lidt sukker) i for at jævne den lidt.
Sylten hældes på glas, som jeg forinden har skoldet med kogende vand. 

tirsdag den 9. juli 2013

Kartoffel-broccoli pie

Det sidste lange stykke tid, har madlavning fyldt allermindst i min daglig dag. Når det skal gå hurtigt er det mad "fra pakken ind i munden" som har været på menuen.
Der er nu sommerferie fra skolen, og derfor har der været lidt tid til at gå i køkkenet igen. Jeg har taget lidt billeder undervejs, så der igen kommer lidt nye blogindlæg her på siden.
I dag har jeg lavet en kartoffel-broccoli pie, fra en kartoffel pjece fra 1991/92 ( dengang jeg havde en grøntbutik).

Mørdej:
75 g hvedemel
75 g grahamsmel
2 spsk. plante margarine ( jeg brugte smør)
3 spsk. Ylette ( jeg brugte cremefraiche)
Fyld:
250 g broccoli
400 g skrællede kartofler
1 æg
1 fed hvidløg
salt og peber
( jeg kom også lidt smør og cremefraiche i)
Gratiner med revet ost ( jeg brugte Grana Padano)
fremgangs måde:
Kartoflerne koges møre sammen med det tykkeste af broccolien. "skærmene" af broccolien gemmer jeg og vender i senere.

Ingredienserne til mørdejen slås sammen til en fast dej, som rulles ud og beklædes i en tærteform, der prikkes et par små huller med en gaffel, og bunden forbages i ca. 8min ved 200 grader.

De kogte grøntsager moses og røres sammen med de øvrige ingredienser, og broccoli "skærmene" vendes i den lune mos. Jeg plejer at bruge min håndmixer med dejkrogene, til at lave mosen.

Massen fordeles over den forbagte bund og osten drysses over.
 
Pien bages færdig yderligere 30min ved 200 grader.

Serveres evt. med tomatsalat, eller grønsalat.