mandag den 29. august 2011

Squashdeller med fetaost.

Jeg havde fået nogle squash af min venindes far, og havde lige en tilbage, og kom i tanke om disse squashdeller. Det er en gammel opskrift fra hjemmet, ( kan se den er fra 94☺) min mormor og morfar købte det hver mandag, og jeg hyggede mig altid med at klippe udvalgte opskrifter ud.

Jeg har brugt...
Hakket kalv og flæsk ( der var vist kun 400 g i pakken), 1/2 squash revet på den grove side af rivejernet, fetaost skåret i meget fine tern ( eller man kan mose dem med en gaffel) ca.4 spsk.rasp, 1 æg, friskkværnet salt og peber, og til sidst en passende mængde vand, så den får den rette konsistens.

Jeg stegte dellerne på den gode gammeldags maner med margarine, ifølge opskriften kan man skære resten af squashen i stave og stege dem let, og servere til sammen med rå stegte kartofler.

Det gjorde jeg selvfølgelig ikke, men lavede en coleslaw af ca. 1/4 spiskål skåret i meget fine strimler ( og her er det så jeg endnu engang blev mindet om, at det er på tide at komme ind og få slebet mine knive ☺) og to store gulerødder revet på den grove side af rivejernet.
Jeg vender det i en marinade af : 1/2 Mayonaise og 1/2 cremefraiche, lidt balsamico, honning og frisk kværnet salt og peber.

... og lader det trække til dellerne er færdige. Man kan godt lave det i god tid og lade det trække nogle timer, det vil den kun blive bedre af.



...Og så lige til sidst kunne jeg godt lige tænke mig at dele et godt lille køkken-fif .
Når jeg skal skære og hakke noget, bruger jeg altid et lille stykke "skridsikkert"  som jeg ligger under skærebrættet,så  det ligger stille, så er der ligesom mere styr på det hele når man skal snitte og hakke. Man kan også bruge en fugtig (ren) karklud.

søndag den 28. august 2011

Marineret mørbrad med kartoffelsalat.

Lørdagens menu blev denne marineret svine mørbrad, med kartoffelsalat med bønner og ost.
Marinaden lavede jeg af (ca.) 1 spsk. brun farin, 4 spsk. soja sauce, 1 stort fed hvidløg (knust), og 1 1/2 tsk. tørret chili. ( opskriften siger frisk hakket, men det var der ikke lige på lager).
Mørbraden pudses af, og kommes i en pose, med marinaden, og her trak den til om aftenen, men man kan sagtens lave det klar dagen før.
Kartoflerne koges og pilles, og kødet med marinade lægges i et fad og kommes i ovnen ved 200 grader i ca 15- 20 min.

Bønnerne skal lige have et lille opkog med saltet vand, og køles med.
...osten skæres i små tern, og da jeg ikke havde noget salatløg, hakkede jeg meget fint 1/2 alm. løg.
Kartoflerne skæres i skiver, og det blandes sammen med en marinade, som jeg ikke havde en eneste af ingredienserne til, så her måtte jeg bruge hvad jeg havde.
Det blev til lidt cremefraiche, soja sauce, hvid balsamico en smule honning, smagt til med citronpeber og lidt salt, samt hakket bredbladet persille.

Sådan kom lørdagens menu til at se ud, og måske skal der lidt mindre persille i næste gang, men det er jo en smagssag.


fredag den 26. august 2011

Dekorering af kager.

Jeg syntes lige, jeg vil sætte dette meget nyttige link ind, det er en forum chat jeg fandt i starten da jeg skulle til at lave kager, det er meget nyttigt især hvis man er ny, og må takke personen som i sin tid har startet tråden.
 Vær´sko her er ...  "kage" biblen .

onsdag den 24. august 2011

Børnenes kage.

På mit praktik sted ( institution for børn med særlige behov) skulle vi lave og pynte kage til morgendagens høst fest, jeg meldte mig hurtigt til pynte holdet, og sad med to børn på 6 år , som med ,imponerende, stor tålmodighed lavede blomster, sommerfugle blade m.m. det var endda lidt af et projekt da vi skulle rydde det væk, fordi de var så optaget. Så hvem ved måske et par kommende "kagetosser".
Her er resultatet...



søndag den 21. august 2011

Mørdej med kødfyld, bulgur salat, og Karinas tosca-pie

Så har der igen været gang i gryder potter og pander, min to skønne KOV venzer, Anette og Charlotte ( og sønnen David) har været på besøg, og blev prøvekaniner for dagens menu.
Først fik vi en ...

Mørdej med kød fyld:

Dej:
2oog smør
300g mel (5dl)
1tesk groft salt
1dl hakket persille
1tesk tørret basilikum
2spsk koldt vand
Pensling æg
Hak smørret i stykker og smuldr det i melet. Tilsæt salt og krydderierne og saml dejen hurtigt med vandet, stilles koldt i ca. 1time.

Fyld:
500g magert hakket oksekød
2 løg
2fed hvidløg
25g smør
3spsk mangochutney
2spsk sød chilisauce
1tesk groft salt
Friskkværnet peber
Jeg kom også lidt tørret chili i.
(Tænker at retten kan tilføjes stærk chili og mangochutney, hvis det ønskes en stærkere smag)

Løg og hvidløg hakkes og svitses gyldne i smør, kødet tilsættes og når det ”smuldre” tilsættes mangochutney og chilisauce, og smages til med salt og peber. Retten snurre i nogle min, hvorefter den tages af varmen og afkøles.

Nu rulles dejen ud til ca. 30×40 cm, og lægges på en bageplade med bagepapir. Kødet fordeles på den ene side,… men ikke helt ud til kanten… den anden side foldes over og kanten trykkes sammen med en gaffel. Så pensles med æg, og den bages i ovnen i 30-40min ved 200⁰.



Den kan serveres med salat og cremefraiche, men jeg lavede en bulgur salat til.
Jeg brugte 3dl. bulgur , kogte og afkølet
3 tomater
1 agurk
1 rød snack peber
en god håndfuld hakket persille, og lidt purløg.
Dressing lavede jeg af  saften  fra 1/2 citron, lidt over dobbelt så meget oliven olie, friskkværnet salt/peber lidt tørret Chili, og en anelse honning.
Grøntsagerne skæres i fine tern, og det hele blandes sammen med dressingen.




....og til dessert Karinas lækre pie, jeg blev præsenteret for den sidst vi var i Sverige, i deres sommerhus, og er virkelig lækker, men det kræver at man holder meget af nødder.

Karinas tosca-pie:

Pie-dej:

3dl hvedemel
75 g smør
1 æggeblomme
2 spsk. sukker
1-2 spsk. koldt vand
Bland mel og smør. Tilsæt æggeblomme sukker og koldt vand. Saml dejen, og lad den herefter hvile i 30 min . Rul dejen ud og læg den i tærteform (22 cm). For bages v 200 grader i ca. 10 min.
Fyld:
300 g blandede nødder (200 g mandler og 100 g hasselnødder eller cascew nødder)
2 dl sukker
2 spsk. sirup
100 g smør
2 spsk. hvedemel
2 spsk. mælk
Kog og smut mandler. Rist alle nødder på en pande eller plade i ovn v 200 grader ca. 6-8 min (til de er lysebrune)
Bland sukker, smør, sirup, mel og mælk i en gryde. Varm det uden at det koger.
Fordel nødderne op i formen og hæld fyldet over.
Bag pien v 200 grader i 15-20 min. 
Med lidt stil kan pien serveres med flødeskum iblandet lidt cognac eller dessertvin + klassisk musik. Men i dag valgte jeg at servere cremefraiche blandet med lidt sukker og ren stødt vanilje, eller let pisket flødeskum (naturel), og en god kop kaffe til.

 Jeg har brugt hasselnødder uden skal og mandler.


En dejlig dag, med snakketante kaffehygge, gode grin og historier. Det var så enden på den weekend.

....og jeg måtte lige have et billede med af en helt utrolig flot værtinde gave, en pose fyldt med lækre ting.









tirsdag den 16. august 2011

Blomme marmelade

Halløjsa.
Så fik jeg lige lave lidt marmelade, af  lækre Reine Claude blommer, som jeg købte på marked i fredags. De er mine farvortit blommer som kun har en meget kort sæson.
Jeg har kun prøvet at lave det en gang før, med mirabella,og opskriften har jeg fået fra en kollega "Jenny" for mange år tilbage, så derfor bliver det kaldt Jenny marmelade.
Jeg havde ca. 500g blommer som jeg kogte ( uden sten) med 1/2dl. vand uden låg i 10 min, derefter kom jeg 250g sukker i (disse blommer er meget søde i sig selv), og lidt knust ren vanilie, og koges yderligere 10 min. Herefter kom jeg 1tesk melatin, blandet med 1 stor spsk. sukker i, her skal røres kraftigt, og koges ca 5 min.
Jeg valgte at køre en tur med stavblænderen, for at få den mere jævn, men det er en smags sag, man kan også bare beholde de små stykker i.
Jeg var lidt optimistisk og havde købt 5 små glas, men det blev kun til to. Glassene er skyllet med kogende vand og atamon.