søndag den 16. oktober 2011

Mørbradgryde og trifli

I går var her råhygge med et par veninder ,og menuen stod først på små appetitvækkere i form af hvidløgsbrød, mørbradgryde med ris,og til sidst en rabarber/jordbær trifli.

Hvidløgsbrød.

Jeg har brugt 1/2 ciabatta med krydderier, skåret i rette stykker og kom lidt oliven olie rørt med hvidløg, chili, og salt på. Herefter hakket tomater, og tørret basilikum (kun fordi butikkerne ikke havde frisk), til sidst lidt smelte ost( og lidt mere basilikum). Så bages de ca. 10min kun lige til osten er smeltet. (de her fik lige i overkanten, men det var ikke fordi vi snakkede....host.).


Mørbradgryde med ris.
Opskriften er fra maduniverset og er til 6 personer, jeg lavede halv portion, da vi var tre og her var mere en rigeligt.

2 svinemørbrad
2 pk. cocktailpølser

1 stor peberfrugt
2 løg
1 kg. champignon ( jeg brugte lidt mindre end 500g)

1-2 pk. bacon i tern
1 dåse hakkede tomater  ( evt.m. hvidløg)

1 stort fed knust hvidløg
½-1 lille tsk. groft chili (jeg brugte lidt mere)

1-2 spiseskeer paprika  (Her brugte jeg også lidt mere)
salt og peber
½ L. fløde
Mel til jævning
Evt. 1 boullionterning ( jeg brugte hverken meljævning eller bouillon)


Mørbraden pudses af og skæres i store tern.
Champignon renses i vand og skæres i halve eller kvarte - alt efter størrelse.
Bacon steges og tages op af gryden. Brug en stor gryde.
Herefter brunes champignon i gryden og tages op igen.
Løg og peberfrugt skæres i tern og steges i lidt fedtstof i en gryde - tages herefter op.
Mørbraden brunes herefter sammen med chili og paprika i gryden. Når kødet er brunet godt kommes løg, peberfrugt, bacon og champignon tilbage i gryden igen og blandes godt sammen med hvidløg.

Herefter kommes en dåse hakkede tomater samt vand så det lige dækker retten. skru ned for varmen og lad retten simre i 45 min. Når halvdelen af tiden er gået kommes pølserne også i gryden. ( Jeg kommer først pølserne i de sidste 5min sammen med fløden, da de ikke må koge, men bare skal varmes).


Når retten er færdig skrues lidt op for varmen igen og der hældes fløde i. Når retten begynder at småkoge jævnes sovsen med en meljævning eller sovsejævner til den har den konsistens du ønsker - men sovsen skal ikke være for tynd. ( dette gjorde jeg ikke, da jeg syntes den får en god konsistens uden)
Smag til sidst retten til med salt og peber og evt. en boullionterning.

Jeg serverede med ris, men kartoffelmos er slet ikke så ringe endda.


Rabarber/jordbær trifli.
En lækker dessert som jeg engang fik til en anden tøseaften ( hos Mette).
Jeg kogte først lidt rabarber og jordbær ( jeg ved ikke hvor mange), men flest rabarber,  sammen med en lillesmule sukker, 1/2 vanille stang, og lidt citron. Jeg kom ikke vand ved da jeg brugte frosne bær,men til friske bær kan det være nødvendigt med et par skefulde vand. Jeg kogte det hele godt igennem og så stod det og kølede af til jeg skulle buge det.
Drys : ristede jeg først lidt hasselnødder på panden, og smuldrede skallerne af, de fik en blid tur i hakkemaskinen, og blandede dem med groft hakket mørk chokolade, og knuste makroner. Flødeskum er pisket med et par skefulde flourmelis.
Lagvis kommes det i høje glas, og værsko lækker dessert.

2 kommentarer:

  1. Den dessert må virkelig prøves en dag :D. kan man evt bruge andre bær ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Den er super lækker. Man kan sagtes bruge andre slags bær, man skal bare huske at regulere sukkeret ift. hvor syrlige bær man bruger.
      Hilsen Helle

      Slet